Farvel Norge. Saudi Arabia neste. (juli-august 1969)

Lørdag hadde vi familieselskap i forbindelse med at Inger Johanne fyller sekstifire år i morgen. Vi ble tretten til bords. Til tross for tallet, var kvelden veldig hyggelig med prat og spill.

Fortsatt er det unntakstilstand for flyging selv om det er åpnet for noen avganger fra Gardermoen. Norwegian-sjefen vil ha flyene sine i luften. Han sier at det ikke er farlig å fly når det er klart vær. Skal vi tro på ham? Har han eller flygerne hans flydd i askeskyer fra vulkaner? Jeg føler at han tenker på pengene sine, at han synes de er viktigere enn sikkerheten for passasjerene.

Farvel Norge. Saudi Arabia neste. (juli-august 1969).

I morgen skal jeg reise til Dhahran i Saudi Arabia. Jeg sitter i kafferommet på rederikontoret, og Fredrik orienterer meg om reiseprogrammet:

Dhahran i Saudi Arabia - highway

Dhahran i Saudi Arabia - highway

-          ”Her har du alle billettene og også en økonomisk garanti hvis det skulle oppstå spesielle situasjoner”, sier han.

-          ”Vi er litt usikre på når Thorshov får kaiplass, men hvis dette trekker ut i tid kan du sikkert få en supplybåt til å frakte deg ut på reia”.

-          ”Det kan også raskt bli forandringer av lastested, så det er viktig at du holder kontakt med agenten”.

-          ”Du har fått med deg posten til skipperen. Den bør du ha i håndbagasjen slik at vi ikke risikerer at den kommer bort”.

Dagen etter sitter jeg på toget til Lysaker, der jeg skal skifte over til bussen som går til Fornebu flyplass. Jeg har god tid, så jeg er ikke engstelig for å komme for sent til flyavgangen. Jeg må bare passe på at jeg ikke sovner slik at jeg ”misser” Lysaker. Jeg sovner ikke og hadde ikke ventet det heller.

På Lysaker jernbanestasjon følger jeg skiltingen til hovedveien, og etter noen minutter svinger bussen som er merket Fornebu inn på busslommen der jeg står og venter. Jeg går inn, betaler og setter meg godt til rette. Neste stopp er Fornebu flyplass.

Jeg er framme på flyplassen, har booket inn, sendt fra meg bagasjen og passert billett- og passkontrollen. Nå er det bare å vente. Jeg sjekker reiseprogrammet og ser at jeg skal skifte fly i Frankfurt. Derfra skal jeg reise med det samme flyet til en flyplass utenfor Dhahran, men først skal vi mellomlande i Cairo i Egypt.

Endelig sitter jeg om bord i flyet og er på vei til Frankfurt. Nå kan jeg slappe av litt. Jeg småprater med sidemannen min og leser litt i den boka jeg har med hjemmefra.

Etter et par timer lander vi i Frankfurt, og jeg forlater flyet. Nå må jeg være aktpågivende slik at jeg kommer meg om bord i riktig fly videre til Cairo. Jeg har reiseprogrammet i hånden og spør meg for sikkerhets skyld fram hver gang jeg ser en informasjonsdisk som det er mange av. Dermed bommer jeg ikke, selv om flyplassen er veldig stor.

Jeg er om bord i flyet som skal føre meg til Dhahran. Det er stort, mye større enn det som gikk fra Fornebu. Jeg ser rundt meg. De fleste av mine medpassasjerer er mørkere i huden og sikkert egyptere eller saudiere, tenker jeg. Jeg tar opp boken min og prøver å se reisevant ut. Heldigvis har jeg fått vindusplass. Nå ser jeg at utsikten forandrer seg. Vi er i bevegelse, men jeg hører ingen flydur, så vi blir vel slept ut mot rullebanen.

Vi er i luften. Boken ligger på fanget mitt. Jeg har lest noen sider, men husker ikke hva jeg har lest. Det er så mye å tenke på. Jeg snur hodet mitt og ser på sidemannen min. Han ligger tilbakelent og sover, med munnen halvåpen. Han snorker. Den lyden er ikke god for ørene mine. Jeg tar opp boken igjen og prøver å lese. Det går ikke, så jeg legger den fra meg igjen og tenker heller på de siste dagene før jeg reiste. Jeg har glemt å skrive til henne i Bergen og bestemmer meg for å gjøre det så snart jeg er om bord i Thorshov. Hun har vel allerede glemt meg, tenker jeg. For knapt to uker siden var jeg i Bergen. Det er merkelig å tenke på hvor raskt ting forandrer seg.

Jeg våkner av en mannlig flyvert som spør meg om jeg vil ha noe å spise. Jeg har visst sovet og sier ”yes please” uten å ha registrert hva han tilbyr. Jeg er sulten så det spiller ingen rolle hva jeg får. Han rekker meg et brett med litt forskjellig og jeg ber om en Coke. Han smiler, snur seg mot serveringsvogna, tar opp en boks Coca Cola og viser meg den. Jeg nikker, og han åpner den med en boksåpner som lager et trekantet hull i toppen av boksen før han gir den til meg. Jeg tar imot, sier ”thank you” og er glad for at han åpnet den slik at jeg unngår å søle på buksa mi. Det er jo lenge før vi er frammei Dhahran. Først skal vi lande i Cairo.

Det er litt spennende med Colabokser. Hjemme har vi bare flasker. Jeg spiser maten jeg fikk tildelt, og det samme gjør sidemannen min. Flyet ruller litt på seg, så jeg må konsentrere meg om å ikke søle.

Vi har fått beskjed om at flyet skal lande. Flyveren orienter oss over høyttalerne om hvor mange minutter vi har igjen og om været i Cairo.

Flyet er i luften igjen. De aller fleste passasjerene forlot oss i Cairo; også sidemannen min. Noen få mennesker kom om bord. Jeg ser rundt meg. Jeg tenker at vi skal til et land der kvinner ikke har samme rettigheter som menn siden det ikke er kvinnelige passasjerer igjen.

Det er mørkt rundt oss. Jeg ser på klokken. Den viser tolv om natten, og vi har nettopp fått beskjed om at vi skal lande. Flyveren nevner ikke navnet Dhahran Airport selv om det er det som står i reiseprogrammet.

Flyet står endelig stille på bakken. Lampene som varsler om at setebeltet skal være på, er slukket. Alle har reist seg opp og pakker sammen håndbagasjen; også jeg. Vi beveger oss sakte gjennom midtgangen og ut av døren helt bak. Flyverten står der og ønsker oss velkommen tilbake.

Jeg står på toppen av trappen som går ned fra flyet og ser at flyplassterminalen er svært liten. Det er heller ingen annen bebyggelse i nærheten. Noen få biler er innenfor synsvidden min. Det er alt. Jeg følger alle de andre mot terminalen. Jeg begynner å tenke på hvordan jeg skal komme videre, men først må jeg få bagasjen min.

En traktor kommer kjørende inn gjennom den store døråpningen. På slep har den to tilhengere med kofferter. Traktorføreren lemper koffertene av. Der ser jeg min, griper tak i den og går mot utgangen. Der er det tomt. Ingen biler eller busser. Jeg går inn igjen og ser en mann som koster gulvet. Dette er den eneste sjansen jeg har, så jeg går bort til ham og sier ”excuse me”.

Har du lyst til å lese mer av denne livshistoriske bloggen min, kan du klikke på Vestfoldingen øverst på siden.

Har du lyst til å abonnere på bloggen, skriver du inn din e-postadresse i feltet under ”Subscribe by email” og deretter Subscribe under feltet.

Kommentarer er velkomne. Du finner en egen rubrikk for kommentarer under hvert innlegg, så bare skriv. Kanskje dette blir en bok? Med gjestekommentarer? Vi får se!

Tips oss hvis dette innlegget er upassende

Explore posts in the same categories: Livshistorie, Sjømannsliv, Tanker

Stikkord:, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

23 kommentarer on “Farvel Norge. Saudi Arabia neste. (juli-august 1969)”

 1. ARGUS37 Sier:

  Fornebu Lufthavn? Det må vel være en stund siden dette da? Og da behøver du selvsagt ikke bekymre deg om “islandsk aske”. det er litty andre tider nå…

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 2. cat Sier:

  lvzone.net
  A dog’s authentic Louis Vuitton Handbags $2100 ( Replica Louis Vuitton $210). This is a celebrity in the city activities for dogs Luis Vuitton Outlet Handbags, only one drawback: it is made of cowhide. If your dog is a PETA member, it can resist the Louis Vuitton Online Hnadbags.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 3. cat Sier:

  http://www.lvplaza.net
  Welcome to our Louis Vuitton Outlet online store to buy top quality Louis Vuitton Handbags, Louis Vuitton Belts and Louis Vuitton Shoes. As a fact that the Louis Vuitton Shoes, Louis Vuitton Belts and Louis Vuitton Handbags that always designed with high qaulity and also follow the fashion trend. You can find these products all kinds of styles and many different colors in our Louis Vuitton Outlet store for you to chose. Now, if you Buy Louis Vuitton Bags is very valueable , because these bags is on sale. If you buy more and more our products, we would get you best price and service. At the same time, our store launched the new products which is Louis Vuitton Jewelry, which these gorgeous jewelry designed with popular elements and always give you a noble taste. We solemnly promise to customers at the least cost were most satisfied with the results. Why is the hesitation?

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 4. cat Sier:

  http://www.louisvuittonmalls.net
  We are a great Louis Vuitton Online store ?where you can get the excellent and beautiful products. Our Louis Vuitton Store sell the Louis Vuitton Shoes and Louis Vuitton Belt, these products is makes of nature cow High-grade leather 100%. Please feel assured that our Louis Vuitton Outlet has quality Assurance. And these Replica Louis Vuitton Bags design not only simple but also very elegant, you can be carried by hand or across the? shoulder. Mow, our Cheap Louis Vuitton Bags is on discount, it’s really a huge opportunity ! Cheap Louis Vuitton discount is not often, you are not miss this best opportunity. At the same, if you chose our store, we would satisfy the all needs of you. Action is better than excitement, welcome to our Louis Vuitton Outlet store to chose our products what you like.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 5. Carlinda Sier:

  Thghout it wouldn’t to give it a shot. I was right.

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 6. evjczgmwd Sier:

  QA1EOV odmnzoounige

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 7. wywclbctz Sier:

  PAjvnY , [url=http://dbltnpupbyin.com/]dbltnpupbyin[/url], [link=http://elmmliwkvuqi.com/]elmmliwkvuqi[/link], http://itwicuerbqkn.com/

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 8. JustChris Sier:

  auto insurance rates 26592 carinsurance 947410

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 9. bzbzbee Sier:

  health insurance 9717 cheap car insurance honym

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 10. smuthut Sier:

  colchicine and improving taste awxx tramadol 8487

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 11. selfdimension Sier:

  life insurance premium %-OOO eastwood auto insurance =-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 12. rofloz Sier:

  viagra propecia online gt iqes tramadol apap cttpxu

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 13. slimfatrich Sier:

  homeowner’s insurance %PPP cheap life insurance 929120

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 14. HoboStudios Sier:

  flagyl 845367 tramadol =OO

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 15. ambiti0ns Sier:

  home insurance florida 85803 health insurance quotes :-)

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 16. jajadick Sier:

  auto insurance 030 health insurance 970664

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 17. zhouhaijie Sier:

  McCain in the first season would get 28.3 points and the Los Angeles lakers beat the Washington congress in the finals the title. “None of them can defend George,” kundera said, “our tactics is the ball inside the George, if they double, speak to the open teammates, if a one-on-one, George each time all can have it.”

  js teddy bear shoes
  adidas js big tongue
  adidas originals hardland
  JS 3 tongue shoes
  js wing adilette sandal

  js wings ballerina
  men’s js wings shoes
  women js wing shoes
  adidas shoes for women for 2011
  adidas obyo jeremy scott bear shopping

  adidas obyo jeremy scott js hoodie
  adidas obyo jeremy scott js wings
  adidas obyo jeremy scott js wings gid
  adidas jeremy scott panda bear shoes mens
  jeremy scott mickey mouse

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 18. zhouhaijie Sier:

  McCain in the first season wouldjeremy scott shoes get 28.3 points and the adidas jeremy scottLos Angeles lakers beat thejeremy scott wings Washington congress in the finals the title. “None of them can defend George,”adidas wings shoes kundera said, “our tactics is the ball inside the George, if they double, speak to the open teammates, adidas js wings shoesif a one-on-one, George each time all can have it.”

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 19. Flowerzinha Sier:

  car insurance jhh eastwood auto insurance 8495

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 20. youguesswhoo Sier:

  low income health insurance orqi home insurance 35127

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 21. citrusy Sier:

  cheapest auto insurance zipdlb car insurance =[[

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 22. leoconvoy Sier:

  where to buy cialis blthrl Levitra 8-OO

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende

 23. izatkhairizat Sier:

  auto insurance quotes 34076 car insurance quotes 680

  Tips oss hvis denne kommentaren er upassende


Tips oss hvis denne bloggen er upassende

Denne bloggen blir ikke forhåndsredigert av VG Nett. Bloggens eier står ansvarlig for alt innhold.
Ingenting varer evig og nå er vi dessverre ved veis ende. VGB er lagt ned og vil ikke komme tilbake.
VG Blogg var en tjeneste levert av VG Multimedia AS. Henvendelser rettes til: Magne Antonsen
Ansvarlig redaktør/Administrerende direktør: Torry Pedersen
Redaktør digitalt Espen Egil Hansen. Redaktør avis: Helje Solberg. Politisk redaktør Hanne Skartveit
Digital direktør: Jo Christian Oterhals. Sentralbord VG: 22 00 00 00